Magnesium voor een gezond brein

De stofwisseling in de hersenen staat nooit stil. Zelfs tijdens een coma vertraagt de stofwisseling in de hersenen slechts met 50%. De hersenen zijn dus een organisme met een grote behoefte aan grondstoffen, dat veel voeding nodig heeft en op zijn beurt veel metabolisch afval creëert.
De hersenen gebruiken magnesium voor honderden enzymatische reacties, en tekorten zijn in verband gebracht met een verandering in gedrag bij zowel mensen als dieren. Magnesium is ook nodig om de hersenen te helpen metabolische vrije radicalen te verdrijven.

Studies hebben aangetoond dat ongeveer de helft van alle Amerikanen niet aan de ADH van magnesium (Mg) voldoet, waardoor ze risico lopen op veel gezondheidsproblemen. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de zenuwoverdracht en is essentieel voor een gezonde hersenactiviteit. Het stimuleren van de magnesiumvoorraad kan een positief effect hebben op zowel de stemming als het geheugen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere groene bladgroenten, rauwe cacao, Himalaya zout, zeewier, gekiemde noten, zaden, peulvruchten, avocado’s en vis.

Eet voor gezonde hersenen

Naast genetische en omgevingsfactoren wordt slechte voeding, in het bijzonder een laag plasma of serum foliumzuur, B12 en magnesium, toegeschreven aan het ontstaan van veel psychiatrische stoornissen. Het verhogen van de magnesiumreserves heeft een kalmerend effect op de geest en helpt bij angstgerelateerd gedrag en stressbestendigheid.

Hypomagnesemia (magnesiumtekort) wordt beschouwd als een fysiologische indicator voor neurologische aandoeningen en wordt in verband gebracht met een breed scala aan geestelijke gezondheidsproblemen. Bovendien heeft het verhogen van de magnesiumconsumptie positieve effecten op de ondersteuning van gezonde ontstekingswegen die verband houden met neurologische gezondheid.

N-methyl-D-aspartaat (NMDA) receptoren

N-methyl-D-aspartaat (NMDA) receptoren bevatten magnesium, dat een vitaal beschermend effect heeft op de receptoren en de algehele gezondheid van de hersenen. Overstimulatie door excitotoxinen of andere externe prikkels kan ervoor zorgen dat hersencellen voortijdig afsterven. De NMDA-receptorfunctie neemt van nature af met de leeftijd en draagt bij aan een verlies van geheugen en leervermogen.

Ondersteuning van gezonde ontstekingswegen

Er bestaat een belangrijke correlatie tussen het ontstekingsproces en geestelijke gezondheidsproblemen bij veel patiënten. Onderzoekers weten nu dat de immuunrespons de hersenen beïnvloedt en dat een verandering in de ontstekingsroute de geestelijke gezondheid kan beïnvloeden. Magnesium helpt bij het reguleren van excitotoxinen en het verminderen van oxidatieve stress in de hersenen. Daarom kunnen dieetinterventies die magnesium bevatten, gekoppeld aan omega-3s en curcumine om gezonde ontstekingswegen te ondersteunen, waardevolle kwaliteiten bieden om de geestelijke gezondheid te helpen optimaliseren.

Neem je slaap

Van magnesium is aangetoond dat het helpt bij slaapgerelateerde problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot andere geestelijke gezondheidsproblemen. Supplementen met magnesium kunnen een waardevolle interventie blijken te zijn voor oudere patiënten die lijden aan slapeloosheid. Aan de andere kant klagen veel mensen die psychisch worstelen over slaapstoornissen. Vanwege de gunstige effecten van magnesium op de slaap, kan het ondersteunen van magnesiumreserves helpen bij het herstellen van gezonde slaappatronen.

Ondersteunt de stressrespons

Magnesium staat bij sommigen bekend als de „chill-pil“ van de natuur, omdat het de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as) helpt en een goede nachtrust bevordert. De HPA-as staat bekend als het „stressresponssysteem“ van het lichaam en magnesium reguleert alle bijbehorende enzymatische reacties. Mensen die zeggen aan bijniervermoeidheid te lijden, bedoelen daarmee de uitputting van dit systeem.

Wanneer het HPA wordt geactiveerd door corticotropine releasing hormoon (CRH) en vervolgens wordt gesynthetiseerd in de paraventriculaire hypothalamische kern (PVN), komt hierdoor bijnierschorscorticotropinehormoon (ACTH) vrij in het bloed. Dit kan een breed scala van hormonale en gedragsveranderingen in het individu teweegbrengen als gevolg van de verhoogde stressrespons. Deze stressreactie put de magnesiumreserves uit en triggert een ontstekingsreactie, die vervolgens mentale gezondheidsproblemen kan accentueren bij sommige individuen. Het CRA-HPA systeem moet in balans zijn om de hersenen optimaal te laten werken. Dit kan worden gemoduleerd door een adequate inname van magnesium via de voeding.

Hoewel veel onderzoeken wijzen op het verhogen van onze inname van magnesium via de voeding, is het vaak moeilijk om een magnesiumtekort vast te stellen, omdat slechts 1% in het bloed aanwezig is. Het merendeel van het magnesium wordt opgeslagen in botten en organen, waardoor het moeilijk te meten is. Het is dus noodzakelijk om maatregelen te nemen voor een adequate inname.

Magnesium doet de hersenen groeien

Magnesium versterkt de hippocampus om het langetermijngeheugen te helpen ondersteunen. Daarnaast staat magnesium erom bekend energie te geven en de synaptische zenuwuiteinden in de prefrontale cortex te versterken, waardoor het kortetermijngeheugen toeneemt.

Het grote vermogen van magnesium om onze hersenen te helpen groeien en informatie vast te houden werd bewezen in een experiment met ratten, waarbij de groep die magnesiumsupplementen kreeg een verbetering van 100-122% in het geheugen zag. Daarnaast kan het stimuleren van magnesium de cognitieve vaardigheden verbeteren bij mensen met een verlies van synapsen in de hersenen en ophoping van beta-amyloïde plaque.

Conclusie

Een tekort aan magnesium kan resulteren in abnormale stress reacties, die op hun beurt de ontstekingsreactie kunnen beïnvloeden. Dit kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, variërend van hoofdpijn tot hersenmist. Het stimuleren van de natuurlijke magnesiumreserves, vooral bij veel fysieke of mentale stress, zal helpen het zenuwstelsel te beschermen en gezonde cognitieve vaardigheden te ondersteunen.

Bron:

Magnesium for Brain Health (bioticsresearch.com)